techpad

techpad

2011. október 21., péntek

iOS5 a gyakorlatban

Még a hétvégén tettem szert a mostani iPhone 3GS készülékemre, amire egyszerre fel is tettem az új rendszert még komolyabb használatbavétel előtt. A legfontosabb újításokat és a tapasztalataimat szeretném gyorsan megosztani veletek, átfogó véleményt még nem tudtam ennyi idő alatt alkotni. 
Az első bekapcsoláskor egy teljesen új kezdőképernyő fogad, immár nem szükséges az iTunes a készülék első elindításához, ezt meg lehet tenni gép nélkül is, csatlakoztatni csak akkor szükséges ha az előző mentésünket akarjuk visszatölteni. Ha nincs ilyen, akkor gép nem is szükséges hozzá. A fontosabb paramétereket beállíthatjuk ebben a varázslószerűségben és pár lépés után már el is kezdhetjük használni a gépet.
Első benyomásaim alapján a rendszer kellően gyors, megakadásokkal csak nagyon ritkán találkozni, általában minden egyszerre és röccenésmentesen történik, sok program háttérben való futása sem lassítja számottevően.
A rendszer egyik legnagyobb dobása a Notification Center, ezzel egy új szintre lépett az Apple, az eddigi megoldás véleményem szerint nem volt teljes értékű. Ha új értesítésünk érkezik akkor máris láthatjuk a kezdőképernyőn, az ikonját elhúzva pedig egyszerre meg tudjuk nézni vagy tudunk válaszolni az üzenetre. Az állapotsort lehúzva egy teljesen új felület tárul elénk, itt láthatjuk az összes értesítést (ezeket egyenként törölhetjük is innen), továbbá betehetjük ide a tőzsde és az időjárás widgeteket is.
Az iOS5-tel egyidőben került bevezetésre az iCloud nevű szolgáltatás, segítségével az Apple készülékeken (iPhone, iPod Touch, iMac, iPad..) levő tartalmainkat szinkronizálhatjuk egy "felhőbe". Ha például egy képet készítünk a telefonunkkal akkor az a kép megjelenik a számítógépünkön is (feltéve ha be van állítva). Ebbe a tárhelybe csinálhatunk mentést is a telefonunkról, így az adataink egy esetleges rendszerösszeomláskor is megmaradnak. A szolgáltatás ingyenes, alapból 5 GB tárhelyet kapunk, de ennél többet is vehetünk ha szükségünk van rá. A rendszerbe integrálásra került a Find My iPhone nevű funkció is, ennek segítségével az interneten keresztül megtalálhatjuk elveszett vagy ellopott készülékünket.
A képnézegető alkalmazás is kibővült néhány opcióval, a fotókat immár szerkeszthetjük is, ez a rész természetesen csak alapszolgáltatásokat nyújt (vörösszem-hatás eltávolítása, autómatikus korrekció, kivágás és elforgatás). A képek automatikusan felkerülhetnek a felhőbe ha beállítjuk ezt a funkciót. 
Az exponálás immár végbemehet gombnyomásra is, ehhez a hangerő növelése gombot kell megnyomnunk. Az utóljára fotózott képhez már úgyis eljuthatunk hogy egy lapozó mozdulatot teszünk jobbra, mintha a képnézegetőben váltanánk a fotók között.
Az ikonok között felbukkant a Newsstand, ez egy virtuális újságospolc, a hozzá tartozó boltban előfizethetünk újságokra (sajnos egyenlőre csak külföldiek vannak).
Teljes mértékűen integrálásra került a Twitter, innentől nem kell külön megnyitni az alkalmazást ha meg szeretnénk osztani egy képet vagy videót, ezt megtehetjük a hozzájuk tartozó alkalmazásokban is.
A funkciók közé (szerintem teljesen feleslegesen) bekerült egy Reminders nevű alkalmazás, segítségével emlékeztetőket vagy bevásárlólistát állíthatunk be egy adott napra. Sajnos a 3GS-en nem elérhetű a helyhez kötött emlékeztető, ez lenne a program egyetlen értelmes funkciója.
A Safari kibővült a Reader funkcióval, ennek segítségével úgy olvashatunk egy cikket mintha könyv lenne, minden felesleges hirdetést és formázást nélkülözve.
Újdonság még az iMessage nevű szolgáltatás, segítségével üzeneteket és képeket küldhetünk más Apple készülékekre ingyenesen wifin vagy 3G-n keresztül. 
Összességében szerintem megéri frissíteni, a rendszer ezzel a verzióval teljesen levetkőzte gyermekbetegségeit, kezelhetőségébe és szolgáltatásaiba már nehezen lehet belekötni, ugyanakkor gyors és stabil maradt. Érdemes azonban kissé óvatosnak lenni, a rendszer tapasztalataim szerint átlagon felül meríti az akkut, ezt érdemes figyelembe venni mielőtt feltennéd, valószinűleg ezt az első javítás orvosolni fogja.

Egy rövid kis véleményt is írnék a 3GSről ha már így nekilendültem az írásnak. A 3G külseje is tetszett, ez gyakorlatilag változatlan maradt, a lényegi változások a belsőt érintették, nem is akárhogyan. A sebesség rendesen megnőtt, ez a készülék már az iOS5-öt is akadásmentesen viszi, a játékok sem szaggattak és nem jelentkezik a 3G-n oly sokszor tapasztalt memóriaelfogyás sem. Jöjjön egy kis összefoglaló táblázat a változásokról (Forrás: Mobilaréna):

ProcesszoriPhone 2G/3GiPhone 3GS
TípusaSamsung S3C6400Samsung S5PC100
ArchitektúraARMv6KZARMv7-A
CsaládARM11Cortex
Utasítás végrehajtásin-orderin-order
Integer futószalag8 lépcsős13 lépcsős
Órajel412 MHz600 MHz
L1 cache mérete16 kB I-Cache + 16 kB D-Cache32 kB I-Cache + 32 kB D-Cache
L2 cache méretenincs256 kB
Ezen felül a RAM mérete is megduplázódott (256 MB) és a grafikus gyorsítót is lecserélték a Galaxy S-ben is megtalálható PowerVR SGX535 típusú gyorsítóra. A vas megkapta az OpenGL ES 2.0 támogatást is, sok program ennek hiánya miatt nem indult el a régebbi gépen.
A készülékben immár található egy digitális iránytű is, ami lehetővé teszi a Layar típusú alkalmazások használatát.
A kamera is lecserélődött szerencsére, a 2 megapixeles fixfókuszos érzékelő helyét egy 3.2 megapixeles autófókuszos vette át, a fényképek minősége összehasonlíthatatlan, a GS sokkal szebb képeket csinál, igaz sötét környezetben nagyobb képzajjal. Videófelvételek készítésére is lehetőség van, ezeket VGA@30FPS paraméterekkel veszi fel a készülék.
Összességében meg vagyok vele elégedve, bőven megért 20000 Ft ráfizetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése