techpad

techpad

2012. január 22., vasárnap

Közösségi alkalmazások - körültekintés

Ihlet és ötlet hiányában sajnos elég régóta nem volt alkalmam írni, egy hirtelen ötlettől vezérelve viszont úgy gondoltam hogy írok egy cikket az általam kipróbált vagy napi használatban lévő közösségi alkalmazásokról. Fontos tudni hogy ez csak egy személyes vélemény, nem szándékozom kritizálni semelyik közösségi alkalmazás használóját, ez egyszerűen egy szubjektív vélemény az appokról, azok sebességéről lehetőségeiről és használatáról.


Facebook - Az egyik legismertebb és legnépszerűbb közösségi oldal, így az ember nagy várakozással tölti le az oldal alkalmazás változatát. Aztán csalódottan törli. Sajnos a sebesség nagyon nincs rendben, sokszor találkozik az ember akadásokkal és akadnak kifagyások is rendesen. Kár, mert ha a sebesség elfogadható lenne akkor az új verzió óta megújult felülettel tényleg lehetne mit kezdeni, egészen máshogy közelíti meg a dolgokat mint az eddigiek és kezeli az új idővonal funkciót is, igaz ezt még az átlaghoz képest is sokkal lassabban.


Facebook Mesenger - Nagyon okos volt a Facebook részéről hogy kiadta ezt, a csak üzenetek kezelésére használható alkalmazást, hiszen a lassú működés miatt az előző programmal az üzenetek kezelése idegtépően lassú folyamat volt. A sebessége gyors, push értesítéseket küld az üzenetek érkezéséről (van éjszakai üzemmód hogy ne jelezzen akkor és személyenként szabályozható hogy a kitől érkezettekre küldjön). Sajnos elég nagy hibája hogy feltelepítésével állandóan elérhetőnek mutatja az embert chaten, így számolni kell a kellemetlenül sokat írogatókra.


Twitter - Az iOS5 óta a rendszerbe van integrálva, alapvetően tetszik és elég sokszor is használom, bár jó lenne ha nem csak a címjegyzékünkben kutatna ismerősök után hanem mondjuk a Facebookon is. Az integráció jól sikerült, sok alkalmazásban jelent meg a "Tweet" gomb, így nem kell kilépegetni és újra megnyitni a programot ha meg szeretnénk osztani valamit. A program sebessége alapvetően nem rossz, bár az új bejegyzéseket igen lassan tölti be.


Foursquare - Alapvetően máshogy közelíti meg a dolgokat mint az eőző kettő, itt elsősorban a versenyzés a lényeg (ellentétben mondjuk a Facebook chechk-in funkciójával). A lényege az hogy bejelölhetjük magunkat hogy éppen hol vagyunk és minden jelölésért pontot kapunk. Bónusz jár azért ha valaki "mayor" az adott helyen, ez bizonyos csekkolás után következik be, ilyenkor elhódítjuk a koronát az előző mayor elől. Az alkalmazásal rákereshetünk hogy milyen étterem, színház, mozi stb. van a közelünkben. Lehet keresni a Facebook ismerősök között is, ez jól meg lett volna. Gyakran használom, a sebessége megfelelő.


Tumblr - Egy weboldalra hajazó blog a lényege ennek a közösségi oldalnak. Az alkalmazás működése gyors (bár a postok elküldése elég lassú), sokféle dolgot megoszthatunk (szöveg, idézet, videó, hang - nem zene -, fotó) de például embert nem tudunk keresni név alapján csak javaslatokat nézhetjük meg és a profilunkat sem szerkeszthetjük. Magának a koncepciónak még ki kellene forrania, ez így még kb. egy bétának felel meg.


Path - Az eddigi legjobb közösségi alkalmazás amit valaha próbáltam. Szinte mindent megoszthatunk, az animációk szépek és gyorsak, a felület egyszerű, van lehetőség Facebook-ismerősök keresésére, rendelkezik éjszakai móddal, a működési sebesség magasan a leggyorsabb. Sajnos még kevés ember tette fel (a 822 ismerősöm közül pl. egy sem) így ha használni akarjuk akkor rá kell venni az ismerőseinket a telepítésre, de megéri. Webes felülete nincs, csak különböző platformokra mobilos alkalmazása.


Instagram - Csak iOS rendszerre elérhető fotómanipuláló és megosztó program, nagy kedvencem. Ismerősök keresésére túl sok lehetőség nincs de ha már ráleltünk a felhasználókra akkor a felhasználói élmény nagyon jó, szépek az effektek és a program működése is gyors, hamar rá lehet kattanni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése